زمزمه افزایش 50 درصدی قیمت تایر سواری


آیا با واقعیسازی قیمتها بازار به تعادل میرسد؟
به گزارش «آرنس تایر»، زمزمهها برای واقعی سازی قیمت تایرهای سواری قوت گرفته است. سرانجام هفته گذشته سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان پس از بررسیهای فراوان صورتهای مالی شرکتهای تایر ساز رأی به غیر واقعی بودن قیمت تایرهای رادیال سواری تولید داخل داد و کارگروه تنظیم بازار نیز این گروه محصول را از قیمتگذاری تثبیتی توسط سازمان حمایت معاف کرد. این بدان معناست که از این پس تولیدکنندگان تایر براساس مستندات مالی که در اختیار دارند قیمت تمام شده محصولات خود را در انجمن صنفی صنعت تایر ایران تعیین میکنند و با اضافه کردن سود معقول با تایید سازمان حمایت این کالاها را در بازار توزیع خواهند کرد. حال اما به رغم گذشتن یک هفته از تصویب این تصمیم در ستاد تنظیم بازار شنیدهها از تعیین قیمتهای جدید برای تایرهای رادیال سواری توسط تایرسازان حکایت دارند. خبرهایی که بر اساس آن قیمت هر کیلوگرم تایر از 37 هزار تومان به 60 هزار تومان خواهد رسید و در مجموع باید برای محصولات مختلف رادیال سواری انتظار افزایش 50 درصدی را داشت. بر اساس بررسیهای صورت گرفته در بازار درحالحاضر هر جفت تایر پرایدی به عنوان پرمصرف ترین تایر مورد استفاده در کشور برای برندهای معتبر داخلی تا یک میلیون و 100هزار تومان نیز به فروش میرسد.
این در حالی است که قیمت مصوبی که همین چند ماه قبل سازمان حمایت با احتساب افزایش 55 درصدی قیمتها و همچنین براساس نرخ ارز 16هزار و 400 تومانی برای تایرسازان اعلام کرده بود اما این محصول توسط کارخانهها به قیمت هر جفت 540هزارتومان در بازار عرضه میشود. نکته عجیب آنکه به رغم نظارتهای شدیدی که بر بازار حاکم است همچنان این محصول به دو برابر قیمت به دست مصرف کننده نهایی میرسد. حال اما باتوجه به بالا رفتن نرخ ارز و خریدهای اخیر شرکتهای تایر ساز حتی با دلار 27 هزار تومانی و افزایش قیمت مواد اولیه تولید داخلی؛ نه تنها قیمت محصولات ایرانی توسط کارخانهها بالا نرفته بلکه این بازار است که با محاسبه دقیق قیمتها دست به افزایش قیمت خود سرانه زده و سود اصلی را عوامل توزیع و دلالها به جیب میزنند. در این بین به گفته کارشناسان صنعت تایر در صورت نهایی شدن قیمتهای جدید تایر بر اساس مصوبه جدید ستاد تنظیم بازار که قیمتگذاری به تولیدکنندگان و انجمن صنفی صنعت تایر سپرده شده است، بازار از این التهاب خارج میشود و تولیدکنندگان نیز میتوانند بدون دغدغه تولیدِ همراه با زیان، تیراژ تولید خود را بالا ببرند و بازار را به تعادلی نسبی برسانند. تا جایی که در صورت افزایش قیمت مذکور هر جفت تایر پرایدی با قیمت 850 هزارتومان به فروش میرسد و دیگر خبری از بازار سیاه و قیمتهای یک میلیون به بالا نخواهد بود.
در هر صورت تجربه سالهای دور بازار تایر نشان میدهد، زمانیکه وزارت صمت اجازه قیمتگذاری و رقابتی شدن بازار را به تولیدکنندگان میدهد، قیمت تایر و شیوه توزیع آن از شرایط فعلی خارج میشود و بی نیاز از نظارتهای سختگیرانه، تنها با بالا رفتن کالای موجود در بازار، مصرفکننده نهایی میتواند کالا را ارزانتر از بازار آزاد خریداری کند و تولیدکننده نیز به جای تحمل زیانهای سنگین برای توسعه خطوط تولید خود، اقدام به افزایش تیراژ و اصلاح تکنولوژی خواهد کرد.